Vajon mit tennénk ha létre akarnánk hozni egy írott ÁBC-t, és van egy üres papírunk? Ha húznánk egy egyenes vonalat, az megfelelő kiindulási alapnak tűnne igaz? S ha ezt megtettük készen is van az első írott jelünk, amely így néz ki:


 

A kezdet, a kiindulópont.

 

Ha hiszünk a szemünknek akkor pontosan így tettek az ősi Magyar ABC létrehozói is. Ma elterjedten rovás ABC-nek hívjuk ezt a fajta írásmódot, bár ez a mi hiteles, eredeti, a magyar nyelvhez teljes mértékben simuló jelkészletünk, sokat valljuk be nem tudhatunk róla, így nézzük ami nyilvánvaló. Az pedig nyilvánvaló, hogy ez az első létrehozott jel, ami amúgy egySZ betűt takar. Rögtön egy olyan jel aminek a lejegyzéséhez, mai írásmódunk szerint egy jel nem is elég. Rögtön kettő kell hozzá. Az egy jel egy hang, ami ősi írásunkat jellemezte valljuk be praktikusabbnak tűnik, bár mint tudjuk mai ábécénket nagy részben a kényszer szülte.

Szó szerint, és a szó átvitt értelmében is! Hisz ha tárgyilagosan nézzük a dolgokat, mi szüksége van egy népnek, akinek van saját teljesen kifejlett írása, egy másik összetákolt, alapállapotban a beszélt nyelv lejegyzésére szinte teljesen alkalmatlan új jelkészletre?

De pillanatnyilag lépjünk tovább! Ha még hinni lehet fennmaradt legendáknak, akkor a régi rovás jeleknek, nem csak betű, hanem fogalomértékük is volt. Ennek a jelnek a fogalom értéke például, SZER. De vajon miért ez a kiindulópont? A nyilvánvalóan elsőként létrehozott jel az ősi írásunkban?


Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Előadás

Előadás rendelhető a könyvekkel kapcsolatos témákban az utikonyv@velvet.hu e-mail címen, vagy az alábbi telefonszámon:

+36 20 343 3730.

Budapest 100km-es körzetében a meghívás esetén adok 6 darab könyvet 2500ft/db. áron, az előadás pedig ingyen van! 100-200km-ig 8 darab könyv vásárlása szükséges.

A fenti ajánlaton kívül, természetesen megpróbálok minden ötlethez rugalmasan állni.

A lényeg a jó kapcsolat, és a

SZER-ETET!