A valódi nagybetűs EMBERSÉGET vajon meg lehet mérni? Vagy ki lehet fejezni pénzben az értékét? Ugye nem! Az igazi hajlíthatatlan egyenes jellem, vagy a szeplőtelen becsület, ha anyagi értékük nincs, vajon miért váltanak ki mégis őszinte tiszteletet az emberekből? S ha valaki pénzre váltja a becsületét, az miért válik becstelenné, akit onnantól őszintén nem becsül senki?

Mert gondoljunk bele, mekkora korlátoltság azt terjeszteni, hogy amit nem tudok megmérni az nem létezik!

Képzeljük el ha műszerekre bíznánk azokat az apró de mindent eldöntő érzéseket amik a mindennapokban irányítanak minket. Amik eldöntik, hogy mit teszünk meg és mit nem. Hiszen lehetetlen megmérni a tetteink mögött meghúzódó vágyat vagy undort, a gyávaságot vagy a bátorságot, a felbuzgó tetterőt vagy a tehetetlenség érzését! A félresiklott cselekedeteink mögött fellépő lelkiismeret-furdalást, vagy a jól sikerült problémamegoldások utáni elégedettséget.

S mi irányítja az életünket ha nem ezek? Valóban csak az létezik amit meg tudunk mérni? Akkor mi a vágy, a szeretet vagy a gyűlölet, vagy az elégedettség, a mohóság, az emberség vagy az embertelenség mértékegysége?

A világ szellemi-lelki morális oldala valóban nem létezik, mert nem tudjuk megmérni? Vagy csak a korlátoltságunkból és primitívségünkből fakadóan letagadjuk a létezését! Pont úgy viselkedve, mint a középkori inkvizítorok! Akik a dogmáik védelmében kínozták és sötétségben tartották az emberiséget!

Mert a buta, korlátolt tahók, akik a dogmákat vakon védelmezik, mindig ugyanabból az embertípusból kerülnek ki, és ugyanazt teszik, mondja magát közben bármilyen fejlettnek az ember! Vagyis hazudnak, csalnak és a földbe döngölnek mindent, csak ki ne derüljön hogy ez a világ sokkal több, jobb, és nemesebb mint amit ők el tudnak képzelni róla...


Juhász Zsolt


Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Előadás

Előadás rendelhető a könyvekkel kapcsolatos témákban az utikonyv@velvet.hu e-mail címen, vagy az alábbi telefonszámon:

+36 20 343 3730.

Budapest 100km-es körzetében a meghívás esetén adok 6 darab könyvet 2500ft/db. áron, az előadás pedig ingyen van! 100-200km-ig 8 darab könyv vásárlása szükséges.

A fenti ajánlaton kívül, természetesen megpróbálok minden ötlethez rugalmasan állni.

A lényeg a jó kapcsolat, és a

SZER-ETET!